Highgate

1024px-william_hogarth_industry_and_idleness_plate_3_the_idle_prentice_at_play_in_the_church_yard_during_divine_service_border_cropped.jpg

A 19. század elején London közegészségügyi válsággal nézett szembe. Az alkalmatlan temetkezési helyek és a magas halandóság együtt okozták a problémát – egyszerűen nem volt elég hely a holttesteknek. Sírhelyeket zsúfoltak a boltok, a házak, a kocsmák közé, ahol csak egy kis szabad helyet találtak. Mindennaposak voltak az illegális temetések. A testeket olcsó anyagba tekerték, és sokszor más maradványokra temették, alig egy-két méter mélységbe. A halottakat oltott mésszel szórták be, ami meggyorsította az oszlást, és így néhány hónap múlva a sírhely újra használhatóvá vált. A mindenféle kórral sújtott sírhelyekből szörnyű szag áradt, túlzsúfoltak és elhanyagoltak voltak.

Az 1800-as évek elejére London lakossága elérte az egymilliót. A következő évtizedekben a népességszám és a halálozási arány is gyors növekedésnek indult. Hogy a katasztrófát elkerüljék, a Parlament törvényt hozott hét új temető megnyitásról. Így jöttek létre ezek a sírkertek: Kensal Green 1833, West Norwood 1836, Highgate 1839, Abney Park 1840, Brompton 1840, Nunhead 1840, Tower Hamlets 1841.

1024px-lnr_and_boundaries.jpg

David Ramsey főkertész egzotikus növénytelepítései, valamint Stephen Geary és James Bunstone Bunning meglepő építészeti megoldásai együtt tették a Highgate-et London első számú sírketjévé. Fekvése és különlegessége miatt kezdettől fogva a vagyonosok temetőjének számított.
A temetőt 1839. május 20-án szentelte fel az Anglikán Egyház, egy kis részt meghagyva a protestánsoknak. A temetkezési jogok egy részét határozott időre, más részét örökidőkre adták el. A temető első lakója május 26-án költözött be, egy bizonyos Elizabeth Jackson a Sohoból.
Közös épületben helyezték el az anglikánok és a protestánsok kápolnáját. A Tudor gótikus stílusban emelt templomot fa tornyocskák és egy harangtorony díszítette. A terület szívében alakították ki az impozáns Egyptian Avenue-t. A széles sétány két oldalán 16-16 kriptát emeltek, amelyeket egyes családok kizárólagos használatra vásárolhattak meg. Ez a sétány vezetett a Circle of Lebanon-hoz, ahol kör alakban további húsz kriptát építettek. A kör a közepén álló libanoni cédrusról kapta a nevét. E fölött egy látványos, közel nyolcvan méteres fronttal bíró katakombasor épült 1842-re. Ebben 825 koporsónak volt hely, és minden egyes helyet önállóan értékesítettek. Akkoriban divatosnak számított ez a föld feletti temetkezés.

collage.jpg
A Highgate azonnali sikert aratott, változatos ügyfélkört vonzott, és hamarosan London egyik legdivatosabb temetőjévé vált. Üzletileg is sikeres vállalkozás volt, olyannyira, hogy 1854-ben kibővítették, területét a kétszeresére növelték. Az új ún. Keleti Temetőt és a régiben álló Anglikán Kápolnát a Swain’s Lane alatt átvezető alagúttal kötötték össze, és egy hidraulikus ravatal segítségével juttatták át a kápolnában megszentelt maradványokat az új temetőbe. A keleti oldalon az első temetést 1860-ban tartották. Ekkor már, húsz évvel a megnyitás után, több mint 10400 sírt számolt a Highgate. Az 1860-as években átlagosan napi harminc temetést rendeztek. A profit egy részét a temető további szépítésére fordították. Az 1870-es években építettek egy új katakombasort, ezúttal az akkor épp divatos klasszicista stílusban.

A temető a 19. században elsősorban a londoni felsőbb osztályoknak szolgált nyughelyül, természetesen több hírességet is itt temettek el, pl. George Eliotot , Michael Faradayt, és némileg ironikus módon Karl Marxot, aki a mai napig a temető leglátogatottabb halottja, a legvonzóbb turisztikai látványosság. Nem messze fekszik tőle filozófiai-politikai ellenfele Herbert Spencer. A legnagyobb temetés mégis egy bokszolónak jutott. Tom Sayers az 1860-as években ikonikus figurának számított. Búcsúztatására több, mint 10 000 ember gyűlt össze.

1888-funeral-james-selby_-highgate-cemetry.jpg

Szerecsen évtizedeken keresztül úgy táplálkozott, mint a legjobb étteremben. Nesztelenül odalopózott a magányos zarándokhoz, vagy elvegyült a tömegben, szépen-lassan körbeszaglászott, kiválasztotta a legétvágygerjesztőbb személyt, s komótosan, nem falánk módon belakmározott. Először az egyiket kóstolta meg, majd a másikat, desszertnek pedig meghagyott egy elködösült tekintetű kis szociáldemokrata leánykát. S minden kis sebben ott maradt valamennyi a nyálából, hogy az, akibe beleharapott, elvihesse magával a Highgate-ból a nagy Karl egy kis részecskéjét. Hogy az egész világon elterjedjen a marxizmus!

(Borisz Akunyin: Temetői történetek)

A 20. század fordulójára csökkent az érdeklődés a pompásan kimunkált temetések iránt, és a családok elkezdtek kevésbé kérkedő síremlékeket állítani. Az első világháború kitörésekor, a temető sok alkalmazottját behívták, de a csökkentett létszám ellenére is fenn tudták tartani a temető makulátlan rendjét. Azonban annak ellenére, hogy még a harmincas években is számos gazdag család itt vásárolt sírhelyet, a Highgate egy hosszú ideig tartó hanyatlási folyamatba került. A családok kihalásával vagy elköltözésével egyre több sírhely vált elhanyagolttá.
Próbálkoztak a bevételek növelésével illetve a költségek csökkentésével. Ennek keretében például értékesítették a kőfaragó műhelyt és a felügyelői házat, bezárták a kápolnákat, de mindez eredménytelen volt. Az üzemeltető London Cemetery Company 1960-ban csődöt jelentett, és beolvadt a nála nagyobb United Cemetery Companyba, amely még 15 éven keresztül küzdött a temető felszínen tartásával, de végül a kimerültek a források és a temető 1975-ben bezárt.

image6.jpg
Még ebben az évben megalakult a Highgate Temető Barátai elnevezésű szervezet, amely azt a célt tűzte maga elé, hogy megóvja a temető építményeit, nővény és állatvilágát, és a nagyközönség szolgálatába állítsa, mint egyfajta sajátos környezeti látványosságot. Adományokat és alapítványi pénzeket felhasználva nekiláttak egy hosszú munkának. Először a temető elvadult részeit tisztították meg, helyreállították a vandálok által okozott kisebb károkat. Ezt követte egy nagyobb felújítás és állagmegóvás, ami a temető kiemelt részeit érintette. Ezeknek a munkáknak is köszönhetően a temető felkerül az angol nemzeti örökségek listájára. Ez adta meg a végső lökést. 2011-ben a kápolnák belsejét is helyreállították az 1880-as állapotnak megfelelően, és újra megnyitották azokat a temetési szertartásoknak.